30 de marzo de 2012

Nota de Prensa

Publicado en l'Actual

El ple aprova amb els vots de PSC, CiU i PP i l’abstenció de L’Altraveu un pla d’ajust per accedir a un crèdit de l’ICO que eixugarà el deute amb els proveïdors

Mentre l’equip de govern va assegurar que el Pla no comportarà acomiadaments de treballadors de l’Ajuntament ni retallades de serveis bàsics, els grups de l’oposició van criticar l’elevat endeutament municipal
J.G./C.D.
Castellar ja és oficialment un dels 4.000 municipis espanyols que han decidit acollir-se als préstecs que ofereix l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per poder eixugar les factures encara no abonades anteriors al 2012 als seus proveïdors. Un fet que tots els grups municipals van considerar positiu pel que suposa de respir per a les empreses que tenen pendents cobrar factures des de fa mesos i que veuran com l’Ajuntament de Castellar es posarà al dia en pagaments en un parell de mesos. No obstant, l’altre cara de la moneda que implica aquest crèdit, que serà de 7,3 milions, l’aplicació d’un pla d’ajust econòmica va enfrontar obertament els grups municipals tot i que la mesura no va ser votada en contra per cap força política: en concret, PSC, CiU i PP van votar favorablement i L’Altraveu va optar per l’abstenció.

El rerafons de la discussió política estava en l’aprovació d’un rigorós pla de viabilitat que aquest crèdit porta aparellat. El regidor de Serveis Econòmics, Òscar Lomas, va subratllar que, tot i les mesures de contenció de despesa i millora de la gestió que comporta accedir a aquests diners, “els impostos no pujaran per sobre de l’IPC en el que queda de legislatura, ni hi hauran acomiadaments de treballadors de l’Ajuntament ni es retallaran serveis a les persones que considerem prioritaris”. Lomas també va assegurar que aquest nou i important endeutament s’aconseguirà neutralitzar en els pròxims quatre anys perquè quan s’acabi el mandat “tinguem un raonable endeutament del 75%”.

Aquesta visió, però, no va coincidir amb la que va mostrar el portaveu de CiU, Josep Carreras, qui, en un to molt dur, va dir que amb l’accés al crèdit per pagar els proveïdors Castellar havia viscut “quatre anys nefastos”“A desembre de 2011 l’Ajuntament tenia un deute de 12,5 milions. Si això es relaciona amb el pressupost ordinari, de 24 milions, ens pot donar un cobriment de cor”, va dir el portaveu convergent. També va advertir que s’haurà de pagar en els pròxims anys més d’un milió d’euros a l’any -exceptuant els dos primers any- per fer front al crèdit ICO i això és un fet “alarmant’ perquè el préstec suposa “el 30% del pressupost d’aquest any”, va dir Carreras.

L’Altraveu també va advertir que aquest crèdit implica “un greu perill per a l’equilibri de les finances”, en paraules de la seva regidora, Elisenda Alamany. La regidora també va voler assenyalar que aquesta operació era“un mecanisme de finançament que trasllada l’impagament de l’Estat als consistoris” i que les conseqüències d’accedir a aquest crèdit poden ser “nefastes” i va posar com a exemple pujades d’impostos i confinançament de més serveis amb increments del 15%. Alamany també va voler posar de manifest que aquest pla vingut de Madrid és “una intervenció contra l’autonomia local que converteix el ple en una eina tecnòcrata”.

El PP, com no podia ser d’una altra manera, va defensar aquesta proposta feta pel seu partit perquè “la idea és acabar amb la morositat del sector públic, un dels principals problemes d’Espanya”, en paraules del seu portaveu Antonio Carpio. Al mateix temps va ser molt crític amb l’equip de govern socialista a qui va retreure que no haguessin aplicat molt abans l’ajust que ara es veuran obligats a fer. També va dir que “l’Ajuntament és dels més endeutats i no entén com s’ha pogut arribar a aquesta situació”.

En la fase de rèpliques, el regidor de Serveis Econòmics va voler entrar en el que ell considera l’explicació de l’alt endeutament de Castellar del Vallès. Lomas va dir que l’any 2007, quan el PSC va entrar al govern es va trobar“un forat de 5 milions d’euros sense finançament ni préstecs perquè en aquells anys aconseguíem finançar el 25% de les despeses amb la construcció i ja ens anava bé viure així. Quan la crisi fa desaparèixer de cop el 25% dels ingressos amb els que finançàvem inversions és quan comencem una travessera que ens ha costat tres anys però aquest 2011 ja tenim equilibri pressupostari”. De fet, el ple també va servir per conèixer com s’havia tancat l’exercici pressupostari de l’any passat, que ho ha fet amb un lleuger superàvit. Aquests arguments, però, no van convèncer el portaveu de CiU qui va resumir els darrers quatre anys de manera radicalment oposada a com ho havia explicat Lomas. “Fa quatre anys i mig que governen i no han volgut veure la realitat. Han infringit el Pla de Sanejament i ara li han vist les orelles al llop”, va dir Carreras.

L’alcalde Ignasi Giménez va voler tancar el debat sobre les finances locals que va ser el gran protagonista del ple d’aquest divendres: “Més enllà dels adjectius que han aparegut al ple d’intervenció o que estem en fallida, s’ha de transmetre un missatge de confiança en la gestió. La nostra aposta és aconseguir mantenir la sostenibilitat econòmica sense perdre cohesió social”.

Altres punts aprovats
A banda dels temes econòmics, el ple també ha aprovat una ordenança reguladora de l’administració electrònica, en aquest cas per unanimitat.

També s’ha acordat l’adjudicació d’un establiment comercial en el mercat on s’ubicarà un quiosc de venda de premsa i llaminadures.

A banda d’això, la sessió plenària ha autoritzat el traspàs de la concessió de les instal·lacions esportives del Racó a l’empresa El Racó de Castellar Esports SL, que s’ha compromès a millorar i rehabilitar algunes de les instal·lacions.
Per últim, la qüestió on tots els regidors han estat d’acord és l’atorgament de la Medalla de la Vila al castellarenc Ramon Casamada, de qui tots els partits polítics han destacat que és mereixedor pel seu compromís pel poble i per l’entorn natural de Castellar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

 
Copyright 2010 - 2011 | Diseñado por: iShelman (Estudios Beta)
Powered by Blogger